Леля Надя на 80 г.

Вчера, на 16 юли, обичаната от всички ни леля Надя, която е един от основателите на организацията ни „Малки Български хора”, изпълни своя 80 годишен юбилей. Петима наши членове, начело с председателя ни инж. Чернев, я изненадаха за празника й с чудесна торта и свещи.


Животът на леля Надя е бил труден и интересен. Тя е седмо дете в семейството си, което е от Благоевград. Родителите й са отглеждали тютюн. Всички са я обичали, ходела е на училище. За жалост обаче, неведнъж се е натъжавала от подигравките и злобните шеги относно личността й – нещо, с което всички ние сме се сблъсквали.

Именно затова леля Надя избира да живее в София. Тя твърди, че хората в големия град винаги са се отнасяли с уважение към нея, с разбиране към проблемите й и като цяло по-лесно приемат различията.

Тук, разбира се, се сблъсква с архитектурните прегради. Когато й се е налагало да отиде до някое гише, чиновничката вместо да се наведе, чакала тя се покаже. Когато била млада, всички дрехи си правела по поръчка. Щом някой от нас порастне, не върви да носи розови детски обувки или блузи с детски картинки, споделя леля Надя. Нямало как да облече нещо по-специално, пазарувала си е хубави дрехи от Скопие, имала братовчедка там. Много хора са я питали откъде си е купувала дрехите.

Когато е била на 12 години, леля Надя отива на цирково представление в Благоевград и там среща бъдещия си съпруг Митко, който е роден в Дупница. Той бил клоун и акробат. Правел сложни и опасни прехвърляния на трапец. Споделя, че щом го видяла, сякаш видяла двойника си.

След представлението Димитър й казал, че собственикът на цирка щял да поиска и тя да се включи в трупата му, но да не се съгласява, тъй като този живот бил труден и е по-добре да учи. 10 години след срещата им в цирка, леля Надя вече е завършила гимназия, омъжва се за Димитър и заживяват в София – така цели 45 години. Димитър е кранист, работи на малък кран в “Електрометал”, а леля Надя започва работа в „Арома”, като поставя етикети на стоките.С мъжа си решават да нямат дете. Считали са, че независимо дали би било ниско като тях или с обичаен ръст, то не би било щастливо.

По едно време леля Надя играла в театъра. Била пажът на Наум Шопов в постановката „Мяра за мяра”. Четири сезона тя прекарала в кулоарите на Народния театър. За ролята си на паж в театъра си спомня, че шили костюма и шапката й по поръчка.

Вече от доста години леля Надя живее в китното южно село Илинденци. Купила малката къща като съборетина и я стегнала с парите от продажбата на софийското си жилище. Отразило й се много добре, от нея искри оптимизъм и добронамереност, а годините никак не й личат.

Днес цялото село Илинденци се радва на неостаряващата леля Надя. „Имам си приятели, не съм самотна. Много добри хора са”. Има и много оригинално чувство за хумор. “Когато бях по-млада, бях 120 см. Сега с възрастта съм се смалила”, шегува се тя.

Да си здрава, щастлива и все така борбена, лельо Наде!
Честит юбилей!

Хостингът и домейнът за този сайт са осигурени с любезното съдействие на СуперХостинг.БГ